Marketing Időgép:
„Szerezd meg a HOLNAP ügyfeleit már MA!”

A tárhely választás titkai

tárhely választás

A megbízható tárhely választás fontos döntés a honlapod működése szempontjából. A weboldal működésének stabilnak, megfelelően gyorsnak kell lennie ahhoz, hogy vevőid, ügyfeleid igényét szolgálja. Ugyanakkor a költséghatékonyság fontos kérdés, mert a tárhelyre is igaz, hogy ágyúval nem lövünk verébre…

A technikai szupport, ügyfélszolgálat

Másik fontos tényező, hogy a szolgáltató mennyire könnyíti meg az életedet, azaz milyen felkészültség és gyakorlat árán hozhatod létre weboldaladat. A tárhelykezelő szoftver használhatósága meghatározza, hogy mennyire egyszerű egy honlap beüzemelése, egy-egy új emailfiók létrehozása. Ha úgy döntesz, hogy magadnak intézed e dolgokat, akkor újabb fontos körülmény a tárhelyszolgáltató ügyfélszolgálata, avagy technikai támogatása.

Tapasztalatom szerint hatalmas különbségek vannak az egyes szolgáltatók kiszolgálásának színvonala tekintetében. A tárhelypiac elég zsúfolt pálya, hiszen minden honlapnak szüksége van tárhelyre. Ezért szolgáltatók ezrei vannak jelen, akik olcsón és még olcsóbban biztosítják a szolgáltatásukat. Ennek megfelelően a szupport és problémamegoldás, illetve a hozzáértő támogatás felértékelődik.

Vannak olyan szolgáltatók, ahol az idők folyamán nagyszerű tárhelyet véltem felfedezni, de az első probléma rádöbbentett arra, hogy semmilyen értékelhető segítséget nem várhatok. Így kénytelen voltam máshova költözni a honlapokkal.

Tárhely választás, hazai vagy amerikai?

A legnagyobb tárhelyszolgáltatók többnyire amerikai cégek, a tengerentúlon kaphatsz a pénzedért a legtöbb szolgáltatást. Azonban Amerika az interneten is távol van, az ottani olcsó, jól felszerelt tárhelyek hátulütője ebben az, hogy a honlap hosszabb idő alatt töltődik be, mint egy európai vagy hazai szolgáltatótól. Egy átlagos magyar céges weboldal esetében előnyös, ha a weboldal közel van a piachoz, tehát érdemes megfontolni hazai vagy legalábbis egy közeli európai ország tárhelyszolgáltatójának választását.

Nem mindegy, hogy a hazai közönség, akik egy része ugye többnyire Budapesten internetezik, csupán pár kerülettel messzebbről tölti le ajánlatodat, vagy éppen teszem azt Kalifornia államból, a föld másik oldaláról… Ha mégis valamilyen zűr támad az internetes infrastruktúrával, akkor az amerikai szolgáltatóddal jó eséllyel pillanatok alatt elveszted a kapcsolatot, és elérhetetlenné válik honlapod.

Mennyibe kerül egy jó tárhely?

Akár ingyenes tárhelyeket is találhatsz honlapodhoz, de mint bizonyára tudod, azoktól nem sokat várhatsz. A kisebb tárhelyeket, szerényebb szolgáltatásokkal már éves szinten pár ezer forintért kaphatsz. A megbízhatóság ezen a területen nagyon fontos kérdés. Bármilyen tárhelyet is választasz, bizonyára szeretnél számítani arra, hogy honlapod állandóan elérhető legyen és biztonságosan üzemeljen.

A minap láttam egy olcsó tárhelyen üzemelő honlapot feltörve, a honlapgazdának fogalma sem volt róla, hogy weboldala rosszindulatú kóddal volt fertőzve. A kiváló tárhely egyik ismérve, ha ezt például rendszeresen monitorozzák. Tapasztalatom szerint az olcsóbb tárhelyeken ennek nyoma sincs. Nyilván ezen a téren igenis számít a tárhely ára, mert a megbízható, hibátlanul működő, gyors tárhelyeknek megkérik az árát.

Bár nem vagyunk tárhelyszolgáltató, ügyfeleink számára gondoskodunk a profi honlapkiszolgálásról. Egyik ismert magyar tárhelyszolgáltatónál gigaméterű prémium tárhelyet bérlünk, ahol elhelyezzük partnereink weboldalait. Olyan tárhelyről van szó, amely mondjuk drágább annál, hogy egy-egy szóló honlaphoz is rentábilis legyen, de partnereink céges szintű szolgálatára kiválóan alkalmas. Így velünk tartva, weboldalad remek körülmények között működhet és szolgálja céljaidat.