Marketing Időgép:
„Szerezd meg a HOLNAP ügyfeleit már MA!”

Képek optimalizálása!

szép honlap, sikeres honlap, kép optimalizálás

Képek optimalizálása – Valóban szükség van erre? Avagy vajon, a karcsú vagy a kövér egeret könnyebb betolni a lyukba? Tégy róla, hogy weboldalad képei ne hízlalják honlapodat feleslegesen!

A múltkoriban olvastam egy helyen, hogy bizony optimalizált képeket kell használni. Tényleg így van. Azért kicsit megakadtam és átgondoltam, nehogy lemaradjak valamiről!

A képekkel, mint a weboldal részeivel a honlap optimalizálás természetesen foglalkozik.

De miért is kell a képeket optimalizálni a honlapon?

Ennek két egészen egyszerű oka van.

1. A mai nagyszerű fotómasinák éktelen felbontású képeket adnak ki magukból. Ha azt csak úgy odapasszintjuk a honlapra, azzal meg fognak szenvedni azon látogatóid, akik lassabb internetkapcsolattal webeznek. Jó eséllyel nem lesz türelmük kivárni, amíg azok a klassz képek megjelennek az információra éhes szemek előtt… – ezzel bukhatod a megkeresések egy részét.

2. Másrészt elég érdekes módon a keresőrendszer anélkül értékeli weboldaladat, hogy abból egy fikarcnyi bármit is látna. Csak mert nem olyan szemmel méregeti, mint Te vagy én, – a keresőrendszer értékelése nélkülözi az emberi szemet. Tehát, ha bizonyos módszerekkel elősegíted, hogy a keresőrendszer megértse, mi van az adott képen, azt meg fogja hálálni.

A képek optimalizálása, illetve a képlet így néz ki: SEO optimalizált képek = állománynév + ALT txt + méret

Tehát, ha a például rendezvényszervező céged van és minap szervezett gödöllői grillparti képeit szeretnéd optimalizálni, akkor azt a kép, amelyen Géza a sört ízleli, ne a DCN3211.jpg állománynevet viselje, hanem nevezd el így: ‘ceges-grillparti-szervezes-godollo.jpg’. Majd a tartalomkezelő rendszerben a kép mellett felkínált lehetőségekkel élve ALT szövegként ezt írd be: ‘céges grillparti szervezés, gödöllő’

Ha rendszered nem kínálja fel az ALT szöveg elhelyezését, javaslom térj át másikra…

Nem utolsósorban a 16 megapixeles képeket lehetőleg kicsinyítsd le 1280×720 pixel méretűre, ez általánosan használt 16:9-es képarány. Lehetőleg jpg képeket használj, kismértékű tömörítéssel.

Így elérheted, hogy a klassz képek szinte leugranak az internetről.

Összefoglalva a legfontosabb 3 dolog:

1. A kisméretű képek gyorsan letöltődnek.
2. Az ALT szövegek tájékoztatják a keresőrendszert, mi látható a képen
3. A beszédes állománynevek tovább segítik a keresőt és átláthatóvá teszik számodra is a képhalmazt.

Máig találkozom olyan honlapokkal, ahol kiderül, hogy az aloldalon látható bélyegnyi kép mögött egy poszternyi állományt kell letölteni. Vagy éppen egy bélyegnyi képet nagyítanak ronda méretre, mondván, hogy nincs jobb… – akkor minek feltenni a honlapra?

Ha fontos az illusztráció, akkor gondoskodj arról, hogy valóban színvonalas legyen! Méltó a honlapodhoz, a cégedhez, Hozzád.